top of page

Design week Turkey ve Iki Duygulandiran Proje

Esra Izgi


Merhabalar,


Bu hafta Istanbulda Design Week Turkey yapildi. Orada 2 projeyle tanistim, beni cok derinden etkileyen. Sizlerle paylasmak, hem duyulmalarina katki saglamak hem de beraber duygulanmak istiyorum.


Birincisi ouchhh.tv Ferdi Alici. Dunyaya ismimizi duyuracak projelere imza atmis. Suan Paris'te Atelier des Lumieres de sergilenen Gustav Klimt sergisinde izleyiciye yapay zekayi kullanarak bir yeni medya deneyimi yasatiyor, bu sergiyi acildigindan beri dun 1 milyon kisi ziyaret etmis. Washington dan bir binayi yeni medya sanatiyla giydirmek uzere davet almis, tum amerikan kanallarinda ana haber bultenlerinde Turkish Designer basligiyla ses getirmis, proje o kadar begenilmis ki ardindan Cin hukumeti bir anlasma yapmis, 2022de cin ile projelerini izleyecegiz Ferdi Alici'nin. Tabii bizim Turk hukumetimizin Ferdi'yi kesfi, Italyan hukumeti icin yaptigi yine ses getiren bir Ask cesmesi meydanindaki kilise cephesini isikli videoyla giydirme projesinin ardindan buyukelcinin haber vermesiyle gerceklesmis :/ Simdilerde Nemrut dagi icin yaptigi show 10 yil boyunca sergilenmeye devam edecekmis. Ve tarihin en eski kalintisi olan Gobekli Tepe icin suan bir proje baslatmis hukumet Ferdi ile. Ben bunlari anlattigi konusmasini gururdan gozlerim dolarak dinledim. Muthis bir basari, buarada ortaya cikarttigi gorseller ayrica muthis, internetten bakmanizi oneririm.


Gustav Klimt sergisinden bir deneyim ani http://www.ouchhh.tv/



Atlas Harran Koleksiyonu http://www.atlasharran.com


Bir digeri, Atlas Harran. Projeyi baslatan Bilgi universitesinde ogretim gorevlisi iki guzel insan. Harran ovasindan etkilendikleri ve kuratorlugune basladiklari projede oradaki mezopotamya kulturunden esinlenerek istanbullu 7-8 tasarimciyla is birliginde bir koleksiyon olusturmuslar. Buradan sonrasinda beni duygulandiran kismi basliyor. Tasarimcilara verilen, ustlendikleri hedef, tasarimlarin harrani mezopotamyayi anadoluyu anlatmasi disinda, o bolgede yasayan Harranli kadinlarin ve Suriyeli multeci kadinlarin ellerinden cikabilecek, onlarin becerileriyle, fine finishingli ayni zamanda design objeler yaratilmasi. Projenin tanitildigi panelde Harran kaymakami da konusmaciydi ve kisaca dedi ki bu proje o bolgedeki kadinlarimizin umudu. Ne kadar cogaldi ve talep gordu o kadar kendilerine, ailelerine ve bolgeye olan guvenleri katkilari artacak. Ise yarar olacaklar, uretken olacaklar. Ne kadar onemli, insanlik icin ve firsatca dezavantajli insanlar icin boyle bir katki. Ustelik gecen Nisan ayindaki Milano fuarinda sergilemisler koleksiyonlarini ve muthis ilgi gormusler. Kapsayici ve sosyal bir tasarim sureci diye adlandirdiklari projeleri kelebek etkisi gibi kac ailenin hayatina dokunuyor.


Cok gururlandim, duygulandim. Boyle projelerin artmasi cogalmasi dilegiyle.

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

göbeklitepe

araştırma & yazı: ezgi aktuğ/140journos stajı https://140journos.com/gobeklitepe-cee3fb7003a göbeklitepe’nin keşfi ve insanlık tarihi için önemi insanlık tarihine dair bugüne kadar bildiklerimizi sorg

bottom of page