top of page

Kaygılarını Başkalaştırmadan Gerçek Ol

Gerçeğin en zarif haline ithafen...

Barış KÖKSAL

http://www.arkitera.com/gorus/1199/kaygilarini-baskalastirmadan-gercek-ol




Yeni olanın yaşantımızda var edilebilmesi için, hiçbir ön koşulun gerekmediği, harcama esasına dayalı bu yaşam formu içerisinde, kimlik ve aidiyet kavramlarına bağlı tasarım uslubunu masaya serebilecek ve sana özgü olanın, senin için yeniden yapılmasını zorunlu kılacak bir ilkeyi var etmek istiyorum.

Çağlar önce topraktan çıkan bir besini ve o besinin pişirilmesi sonucunda sindirimden ve zamandan tasarruf edildiğini anlayabildiğimiz süre ile, bir cihaz tasarlayıp o cihaz ile neredeyse bütün yaşamda kalma fonksiyonlarımızın giderilebilir olduğunu anladığımız süre arasında muazzam farklar olduğunu idrak edebiliyoruz artık. Yeni kelimesi bile bu anlamda güncelliğini malesef yitirmiş durumda.

Beyin kabuğumuzun bizi frenleme gerçeğine fırsat vermeden, idlerimizin buyruklarını sorgulamadan kabul ediyor ve yeni olanın muhakeme sürecimize uğramasına fırsat vermeden satın alıyoruz. Farkında mısınız, "satın alıyoruz" dediğimde insanın varoluşuna ne kadar yabancı bir kelime kullandığımın? Kendimiz için yapmayı, güç elde etmek için bize dayatılana satmış durumdayız. İhtiyaçlarımızı isteklerimizle, gerçeklerimizi manipüle edilen ile değiştirdik. Konforsuz ve rahatsız hissettiğimizde artık hızlı çözümler alıyoruz ve bu hızlı çözümlerin bizde bağımlılıklar yarattığını umursamıyoruz bile.

Bu rahatsız edici kaygı girdaplarımızda, bağımlılık yaratan hızlı ve etkili çözümlerin tahribatları, kimliksiz bir toplum zuhur etmesine son derece uygun bir ortam yaratmış oluyor.

Tüm bu boşvermiş kalabalık güzeli değerlerimizi, olduğumuz sorgulama becerisi yüksek canlıdan uzaklaştırarak, bize daha yakın ve bize daha özgü olduğunu bildiğimiz şeye, doğa ya bırakmanın zamanı artık...

Doğanın size bütün hoşgörüsüyle sunduğu, kokusunu dahi duyabildiğiniz, sade tasarım nesnelerini etrafınızda var etmek, mutlu olmadığınızda açlıktan öleceğinize sizi ve bizi çoktan inandırmış bu sisteme karşı sergileyeceğiniz en zarif tutumdur.


Ol Tasarım


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

göbeklitepe

araştırma & yazı: ezgi aktuğ/140journos stajı https://140journos.com/gobeklitepe-cee3fb7003a göbeklitepe’nin keşfi ve insanlık tarihi için önemi insanlık tarihine dair bugüne kadar bildiklerimizi sorg

bottom of page